3D
Tulostus

3D-tulostaminen on yleistynyt viime aikoina merkittävästi tulosteiden laadun ja kestävyyden parantuessa. 3D-tulosteiden kustannustehokkuus on huomattu varaosien, prototyyppien ja piensarjojen valmistuksessa. Nykyään lukuisat eri materiaalit mahdollistavat jopa myyntivalmiiden kappaleiden tulostamisen ilman jälkikäsittelyä.

Nykyinen tulostustekniikka mahdollistaa monimutkaistenkin kappaleiden tulostamisen, joihin olisi aikaisemmin pystytty vain huomattavasti kalliimmilla muovivalutekniikoilla.

Tarvitsitpa erikoisempia varaosia, muki- tai vapatelineitä, avaimenperiä, nimikylttejä, kiertovesipumppua vesialtaaseen, meillä niiden tulostus onnistuu. Ainoa rajoittava tekijä mielikuvituksen lisäksi on oikeastaan tulostimemme koko L 450mm x S 450mm x K 470mm. Mutta isommatkin kokonaisuudet saadaan valmistettua pienemmissä osissa, jotka liitetään yhteen kokoonpanovaiheessa.

Käytössä meillä on useita erivärisiä materiaaleja sisä- ja ulkokäyttöön, joten käyttötarkoitukseesi sopiva materiaali ja väri löydetään varmasti.tulostimet

Käytössä olevat

Käytössämme on useita erilaisia FFF-tekniikkaan (Fused Filament Fabrication) perustuvia tulostimia muun muassa: Makerbot Replicator Z18 ja Ultimaker S5 pro.

FFF-tekniikassa lankaa eli filamenttia syötetään kuuman tulostuspään läpi alustaan, jossa kappale valmistuu useista ohuista kerroksista.

Tämä tulostustekniikka on yleisin tulostusmaailmassa, koska laitteet ovat edullisia (alkaen reilusta sadasta eurosta), jonka ansiosta jokainen pääsee ilman suurempaa aikaisempaa kokemusta harjoittelemaan tulostamista. Tämän lisäksi myös materiaalit ovat edullisia. Tietenkin tulosteen laatu on aika kirjavaa halvemmissa laitteissa. Tekniikka soveltuu erinomaisesti juurikin erilaisten prototyyppien luomiseen, kappaleiden erilaisiin kehitysversioihin, kodin käyttötavaroiden ja varaosien valmistamiseen, jotka eivät liity suoranaisesti turvallisuuteen sekä muottien valmistamiseen esim. hiilikuidulle.

Hyviä käyttökohteita prototyyppien ja toiminnallisten osien lisäksi ovat myös "hupituotteet", avaimenperät, nimikyltit sekä erilaiset koriste-esineet.

Tulostus

MSLA

Mikäli kaipaat mittatarkkaa ja erinomaisella pinnanlaadulla olevaa kappaletta se voidaan tulostaa MSLA-tekniikalla, jossa kappale valmistetaan tulostushartsista.

Tulostushartsit ovat UV-kovettuvia, nestemäisiä muoveja.

Valoherkkä hartsi "kuivatetaan" UV-valolla kovaksi muoviksi. Tällä tekniikalla on mahdollista valmistaa malleja, joissa on todella tarkkoja yksityiskohtia sekä pintarakenteita.

Tällä tulostustekniikalla voidaan tulostaa kappaleita, joissa kerrospaksuus on vain 0.034mm, esimerkiksi ihmisen hiuksen keskiverto paksuus on noin 0.07mm.

Tulostushartseja on saatavilla useampana eri materiaalina on mm. joustavaa, kovaa ABS-muovin kaltaista tai jopa tarkkojen hammasmallien valmistamiseen soveltuvaa hartsia. Hartseja voi myös värjätä käytännössä minkä väriseksi tahansa.

Soveltuu hienosti myös pieneen sarjatuotantoon.